Hur förvaras en cigarr?

Cigarren är en färskvara, därför bör cigarrerna förvaras rätt. Det finns en hel del sätt som man kan förvara cigarren på. Humidoren är ett cigarrförvaringsskrin. Humidoren är oftast gjord i trä. Det finns också humidorer gjorda i plexiglas. Humidorerna som är gjorda i ädelträ är dyrare men också vackrare och tätare än vanliga trähumidorer. Humidoren har en fuktare på insidan av locket, som gör det möjligt att hålla den fuktighet som cigarrerna behöver. Cigarrer bör förvaras i en relativ fuktighet mellan 68% och 72%, och temperaturen bör ligga mellan 18 och 20 grader Celcius. Humidorerna varierar i storlek och kvalitet. Humidorer som är gjorda för förvaring av maximalt 1500 cigarrer kallas kabinetthumidorer. Dessa humidorer är lika stora som skåp och de har inte bara en luftfuktare utan också en mekanism som kan kontrollera luftfuktigheten i humidoren. Det finns också mindre humidorer. Humidorer som kan förvara 10-, 25- eller 50 cigarrer brukar man använda om man har cigarrer hemma. Kabinetthumidorerna kan också användas för eget bruk men det är troligare att det används utav butiker som har cigarrförsäljning. Resehumidorer går också att få tag på. Dessa humidorer är byggda så att man kan förvara cigarrerna i endast två och upp till fem dagar, utan att man behöver reglera om den. De här humidorerna är endast lämpliga för resor så att cigarrerna inte förstörs p.g.a. för torr och varm luft. Ska man förvara cigarrer hemma är det bäst att ha en vanlig humidor. Humidorer som är gjorda för förvaring av endast en cigarr, finns också att köpa men man brukar använda de i samma syfte som resehumidorena.
När man förvarar till exempel 25 cigarrer i en humidor då bör man ta ut cigarrerna som ligger på bottnet av humidoren och lägga de överst i humidoren. Detta ska man göra några gånger i veckan. Då behåller cigarrerna sin arom och naturliga fuktighet.
Om man inte har en humidor för tillfället då kan man antingen förvara cigarrerna i kylskåpet eller i en plastpåse.
Det går bra att förvara cigarrer i kylskåpet men då måste man tänka på tre saker.
  1. Man bör förvara cigarrerna i sin cederlåda och i en lufttätt påse. Sedan bör påsen läggas med cigarrlådan i grönsakslådan i kylskåpet.
  2. Det får inte vara för kallt i kylskåpet. Temperaturen bör ligga över 4 grader Celcius.
  3. När du ska ta ut en cigarr och röka, måste du låta cigarren vara i rumstemperatur i cirka 10-15 minuter.

Om man ska förvara cigarrerna i plastpåse så finns det tre saker att minnas.
  1. Man ska låta cigarrerna ligga i sin cederträlåda.
  2. Man ska lägga cigarrlådan i en polyeten påse som kan slutas men inte helt (låt påsen ha en liten öppning så att luft kan passera).
  3. Förvara påsen på ett svalt ställe, det behöver inte ligga i kylskåpet.

När du har lagt cigarrlådan i polyetenpåsen, ska du lägga in ett litet glas vatten i polyetenpåsen, sedan ska du sluta påsen men inte helt eftersom det behövs lite luft. Man bör lägga ett glas med vatten eftersom cigarrerna måste ha fuktigt luft. Men glaset med vatten bör inte ligga för nära cigarrlådan. En annan sak som man kan göra, är att lägga cigarrerna som underst, överst. Följer man dessa råd, kommer cigarrerna att bli färska inom tre veckor.