Hur man tänder och röker en cigarr
Tändningen utav en cigarr är otroligt viktigt. Om den tänds fel kan cigarrens smak påverkas. En cigarr kan tändas på tre olika sätt:
  1. Metod 1: Du kan tända en cigarr genom att direkt föra den brinnande lågan till cigarrens inslag. Denna metod är inte så bra eftersom tändänden tänds utav lågan och inte utav lågans värme. Om tändänden tänds direkt utav lågan, då kan en bitter smak uppstå eller så kan eftersmaken bli bitter. Ombladet och täckbladet tänds utav lågan.

  2. Metod 2: Ett annat sätt att tända cigarren på, är att hålla cigarren mellan tummen och pekfingret och långsamt rulla tändänden någon centimeter över lågan samtidigt som man drar korta blossa från cigarren. Då tänds ombladet och täckbladet, genom värmen som kommer från lågan.

  3. Metod 3: Den tredje metoden är i grund densamma som den andra metoden, men den tredje metoden tar lite längre tid att utföra.
    Man håller cigarren i ett horisontellt läge samtidigt som man roterar den i lågan, så att cigarren blir lätt bränd vid tändänden. Se till att tändänden endast är lättbränd och att cigarränden inte glöder ännu! Efter detta kan man föra cigarren till läpparna och därmed rotera cigarren någon centimeter över lågan samtidigt som man försöker dra in cigarrök i form av korta bloss. När ombladet och täckbladet glöder kan man dra sitt första bloss.


När man har tänt cigarren, måste man ha flera saker klara för sig. Man ska inte ta halsbloss. Dra inte in cigarrö i lungorna!
Det är nämligen så att tobaken som används i cigarrer har låg sockerhalt. Röken som kommer från cigarrerna är basisk och nikotinet som har hamnat i munhålan, tas upp av olika enzymer och kroppen kan tillgodogöra sig nikotinet. I cigaretter måste man dra halsbloss för att röken har en sur egenskap och nikotinet frigörs endast i lungorna.
Om man har rökt cigaretter förut och man vill övergå till en bättre vana som cigarrer, då måste man acceptera att man inte ska dra halsbloss. Många ställer sig frågan:

Vad är meningen med att röka cigarrer om man inte ska dra halsbloss?

Även vissa personer som jag känner har ställt samma fråga till mig och svaret lyder:

Röken från en cigarr är annorlunda sammansatt. Cigarrer har en basisk nikotinet kan redan tas upp i munhålan.

Dessutom så är basisk rök störande för luftrören och aromen blir oerhört kraftig genom att man drar halsbloss. En cigarr bör rökas med korta eller långa bloss (beroende på om man har rökt cigarrer under en längre tid) och långsamma bloss. När man puffar på cigarren ska man inte heller suga på cigarrspetsen, för då kommer cigarren att få en besk och stickande smak. Man ska försöka hålla cigarren mellan tänderna (bit inte på spetsen utan håll den med tänderna) och inte mellan läpparna.