Hur görs en cigarr?

Tobaken som används till cigarrer genomgår vissa steg som är sex veckors långa perioder.
Det tar sex veckor att gro tobaksfrön innan dessa planteras på ett fält eller en åker. Det tar sex veckor att låta tobaksplantan växa tills den har mognat färdigt och sedan tar det sex veckor att skörda tobaksplantorna. Efter att ha skördat skörden, lufttorkas tobaksbladen (Se bilden till vänster). Efteråt låter man tobaken fermentera. Tobaken ligger i stora sackar under fermenteringen. Redan under tidigt stadium, när tobaken fermenterar, får tobaken en karaktäristisk smak (som är sött). Ammoniak avges från tobaksbladen under fermenteringen, och nikotinhalten minskas. Efter fermenteringen packeteras tobaken i balar, som man lagrar mellan 18 månader och två år.
Till en cigarrsort eller flera olika cigarrsorter, har en skicklig arbetare till uppgift att blanda olika tobakssorter och skapa en tobaksblandning som är aromatisk. En cigarr kan ha en inlaga som består mellan två och fyra tobakssorter. Efter blandningen av tobakssorter så rullas cigarrerna av duktiga cigarrullare. Efter cigarrullningen inspekteras de handgjorda cigarrerna av övervakare. Dessa övervakare eller ciagarrkontrollanter väger cigarren och tittar noga efter små knölar på cigarrens yta (knölarna är försämrar att cigarren ska få en fin och jämn glöd). Klarar cigarren denna hårda kontroll då kommer den att kunna säljas.