Cigarrens uppbyggnad och utseende

Cigarren består av fyra olika delar. De fyra olika delarna heter: inlaga, omblad, täckblad och spets. Spetsen är cigarrens munände. Inlagan utgör den största delen av cigarren, mellan 80% och 90%. Inlagan kan se ut eller vara av två olika sorter. Den ena är shortfiller och den andra sorten är longfiller. Tobaken är hackad eller skuren i mindre bitar i en cigarr, som är en shortfiller. I en cigarr som är en longfiller består inlagan utav hela tobaksblad. Cigarrens arom och styrka bestäms utav inlagan. Inlagan kan antingen bestå av en tobakssort som i de Cubanska cigarrerna eller så kan inlagan vara en kombination utav flera tobakssorter, som kommer från olika länder eller olika plantage.
Ombladet som rullas om inlagan, bestämmer cigarrens form. Ombladet kan antingen utgöras av ett helt tobaksblad eller utav ett halvt tobaksblad. En cigarrs inlaga som är endast inrullat i ett omblad, kallas vickel .
Täckbladet bestämmer cigarrens utseende. Täckbladet kan ha olika färger. De är: Double Claro, Claro, Colorado Claro, Colorado Maduro, Maduro och Oscuro.
Double Claro är en grönaktig brun färg. Man kan få en grönaktig brun färgton på ett täckblad om man plockar tobakslöv som inte är full-mogna. Double Claro täckbladet ger cigarren en väldig mild smak. Exempel på några cigarrmärken som har denna färg: Macanudo och Primo Del Rey.
Claro är en blekbrun färg som liknar den karamell bruna färgen. Den här färgen kännetecknar cigarrer som har en mild smak. Exempel på några cigarrmärken som har den här färgen: The Griffin's, Fonseca och H. Upmann.
Colorado Claro är en medel-brun färg, ungefär som läder. Exempel på några cigarrmärken som har den här färgen: Dominikanska Partagas, Romeo y Julieta och Montecristo.
Colorado är en rödbrun färg och det är oftast cigarrer som är "väl-mogna" som har denna färg. Dem väl-mogna cigarrerna har lagrats lite längre än milda cigarrer. Exempel på några cigarrmärken som har denna färg: Primo Del Rey och Don Lino.
Colorado Maduro är en mörkbrun färg som ger cigarren en ganska aromatisk smak. Styrkan på aromen är varken stark eller mild. Täckblad med denna färg ger cigarren en rik smak som är uppskattad av många cigarrökare. Exempel på cigarrmärken som har denna färg: Punch och Don Mateo.
Maduro är en mycket mörkbrun färg som liknar färgen på svart kaffe. Vissa cigarrer som har täckbladet i maduro, har en honungsliknande smak. Exempel på några cigarrmärken som har den här färgen: Ashton, Onyx, Temple Hall och V Centennial
Oscuro är en svart färg eller det kan också röra sig om en svartbrun färg. Cigarrer som har ett täckblad i den här färgen, har en stark och en aromrik smak. I dagens läge är det få cigarrmärken som har denna färg på täckbladet. Några få brasilianska och mexikanska cigarrer har denna färg.
En liten regel som man kan rätta sig efter:

Ju mörkare färg en cigarr har destå sötare och starkare smak har den!


Här nedan kan du se hur fyra stycken cigarrmärken ser ut. Först visas cigarrmärket Bolivar, sedan Montecristo, därefter H.Upmann och sist Romeo y Julieta.