Giljotiner, cigarrsaxar, cigarrnålar, tändstickor och tändare

För att kunna röka en cigarr då ska man ha en snoppare eller ett annat verktyg för att kunna göra ett hål i cigarrens spets, och för att tända en cigarr så bör tändstickor eller en tändare användas.
En snoppare är ett verktyg som används till att klippa av cigarrens spets. Det finns olika slags snoppare. Det finns giljotiner och cigarrsaxar. Giljotinerna är i sin tur uppdelade i tre sorter:
  1. Giljotiner med ett skärblad (se bilden nedan till vänster, förresten är det där min snoppare)
  2. Giljotiner med två skärblad
  3. V-formade giljotiner

Giljotinen som har två skärblad är naturligtvis bättre en giljotinen med ett skärblad. Giljotinen med två skärblad skär av cigarrspetsen med större precission vilket resulterar i att man får en rak och fin öppning. Giljotinen med ett skärblad är inte så bra p.g.a. att speptsen på cigarren, skärs från ett enda håll. Det kan hända att spetsen inte skärs av helt och då hänger den avklippta spetsen i täckbladet. När cigarrens spets är skuren så att hålet är runt, då får man mer drag när man röker en cigarr. Den V-formade giljotinen lämnar inte ett runt hål efter snoppningen utan den lämnar ett V-format hål. Det V-formade hålet bidrar till att minska risken för att få tobaksflarna i munhålan. En sak ska man minnas. Tugga inte på den snoppade cigarrspetsen, för då förstörs den V-formade öppningen och cigarrsmaken blir sämre. Den V-formade cigarrsnopparen eller giljotinen bör användas när man ska snoppa en cigarr som är shortfiller och det är för att tobaken är skuren i mindre bitar i en shortfiller. Risken blir då mindre att tobaksflarna fastnar i munnen.
Ciagarrsaxen skall användas utav de mer erfarna cigarrökarna som behärskar cigarrsnoppningen rätt så bra. När cigarrspetsen klipps av med en cigarrsax så uppstår ett runt hål, exakt som när man använder sig utav den ett- eller två skärbladiga giljotinen. Men när cigarrsnoppningen ska göras med en cigarrsax bör den vara välbalanserad i handen och cigarrsaxen måste dessutom vara i rätt storlek beroende på hur stora händer man har. Saxen måste dessutom vara välslipad.
Cigarrnålar används inte så ofta, när man ska göra ett hål i cigarrspetsen. Men man kan hitta speciella nålar som är gjorda just för cigarrer. Med en cigarrnål sticker och vrider man på cigarrens spets tills ett litet hål har bildats. Tjockleken varierar. Allt beror på hur mycket drag man vill ha i cigarren.
Tändstickor eller tändare ska användas när en cigarr ska antändas. Tändstickorna förekommer i olika längder. Helst ska man använda sig utav längre tändstickor eftersom det tar längre tid att tända en cigarr än en cigarrett. Om tändstickan är lång, slipper man använda fler tändstickor. Det finns tändstickor som är gjorda i cederträ men de är oftast dyrare än vanliga tändstickor. Man kan också använda sig utav cederträstickor men då måste cederträstickorna antändas först med hjälp av tändare eller tändstickor. När man ska använda tändare till att tända en cigarr, måste man se upp för att använda fel tändare. Gaständare ska användas när man tänder en cigarr. Bensintändare ska inte användas eftersom bensinångorna kommer i kontakt med cigarren och dessa kan ge en bitter smak. Att tända en cigarr med ett vaxljus är ren galenskap. Vaxpartiklar fastnar exakt på samma sätt som bensinångorna i en cigarr, och vaxpartiklarna bidrar till att helt förstöra cigarrens smak. En gaständare är ett väldigt bra alternativ p.g.a. att lågan i de flesta gaständare är vindsäker och det finns inga farliga gaser som kan förstöra cigarrens smak.